Per què votar CCOO

Cal un sindicalisme fort i responsable




El 3 de febrer de 2011 cal renovar la representació dels delegats sindicals de l’ensenyament públic no universitari. És un bon moment per fer un balanç dels últims quatre anys i presentar algunes reflexions i propostes per situar la reivindicació, la lluita i els objectius de millora laboral per al proper període.

Les propostes que us presentem no són tancades, no pot ser d’una altra manera, ja que les reivindicacions cal aconseguir-les i defensar-les de forma permanent, així com anar-les adaptant a les conjuntures i a les noves necessitats.

CCOO considerem aquests quatre anys com de sequera. Han estat moltes les lluites plantejades i pocs els avenços en comparació amb els esforços esmerçats. Com podreu veure, una part important de les millores aconseguides són producte d’acords anteriors a aquest període.

El creixement en plantilles, recursos i retribucions iniciat el 2006 ha estat truncat en aquest període, primer per les polítiques restrictives del Departament d’Educació i després, ja immersos en la crisi, per totes les mesures de contenció de la despesa pública.

Per poder avançar en el futur necessitem reforçar el sindicalisme de CCOO. Un sindicalisme que es preocupa pels problemes quotidians i més propers, que informa, assessora i ofereix garanties de defensa als treballadors i treballadores, però que també és capaç d’exercir de contrapès davant dels poders establerts.

Des de CCOO podem intervenir en la negociació de la mesa sectorial d’educació però també en una negociació articulada en la funció pública que vincula decisions d’àmbit estatal (MEC i funció pública). I ara també des de CCOO estem treballant en l’articulació del sindicalisme internacional, perquè tingui capacitat d’interlocució a Europa. Els grans problemes requereixen un àmbit global on el sindicalisme també ha de ser present. Hem de fer possible intervenir en els aspectes sociopolítics que determinen les condicions de vida i de treball de la majoria.

CCOO ha de ser forta per fer possible un sindicalisme de lluita i una reivindicació que permeti assolir acords de millora i no es quedi només en la queixa i l’oposició a tot.


La teva força és important, és necessària, és decisiva.
I amb CCOO la teva força és més.




Vine a votar. Vota CCOO

Company, companya:

Ara, més que mai, et necessitem per tal que les eleccions sindicals a l’ensenyament públic siguin un èxit de participació. Ja fa temps que el neoliberalisme malda perquè siguem els treballadors qui paguem la crisi econòmica i aprofita qualsevol intent de mobilització per carregar contra el moviment sindical. Fins i tot contaminen alguns mitjans de comunicació que volen fer creure que els sindicats som anacrònics i que ja no servim per a res en el món actual. 

Cada vegada que des del sector públic intentem mobilitzar-nos, veiem com la premsa ens vol presentar més com a “vividors “ públics que com a treballadors. Fa por pensar que poguem arribar a la situació dels EEUU on els sindicats no hi pinten res i on els empleats públics tenen prohibit mobilitzar-se o fer vaga. Fa por pensar que comencem sent “servidors” de la societat per acabar sent els seus “esclaus”.
Necessitem que les properes eleccions del 3 de febrer siguin un èxit de participació per tenir més força en les negociacions i per avançar en drets.

Necessitem que totes les afiliades i afiliats votin a CCOO el dia 3 de febrer.

Pensa que SI TOTA LA NOSTRA AFILIACIÓ ENS VOTÉS A LES PROPERES ELECCIONS, CCOO LES GUANYARÍEM.

Abans de començar aquesta campanya electoral vam intentar, per tots els mitjans, que a cada localitat hi hagués com a mínim una mesa electoral però el sindicat majoritari també es va esforçar molt perquè això no fos així. Tantmateix hem aconseguit algunes meses més . Hem de fer un esforç el pròxim 3 de febrer i anar a votar. Pensa que ho pots fer a l’hora de l’exclusiva, el migdia i fins les 18.30 de la tarda.

Tu ja saps perquè has de votar a CCOO, ja que n’ets afiliada o afiliat però va bé recordar-ho per poder parlar-ne amb els companys. Els hem d’explicar:
  • que CCOO som un sindicat de classe que defensem els drets de totes les treballadores i treballadors .
  • que CCOO som el sindicat majoritari del sector públic a l’estat espanyol i que per això tenim més força en la negociació.
  • que CCOO som els sindicat que més treballem i que millor assessorem i informem. Pensa en les vegades que hem hagut de desmentir informacions errònies d’altres sindicats
  • que CCOO som el sindicat que més acords hem signat amb l’administració i que, per tant, més drets hem aconseguit. (jubilació LOE, triennis i sexennis interines, complements… i un llarguíssim etc!!!
  • que CCOO som el sindicat amb el millor servei jurídic.
  • que CCOO tenim locals a totes les localitats importants de Catalunya per tal d’oferir un millor servei d’assessorament.

Necessitem arribar a tots els centres de la comarca i explicar el nostre programa electoral. És per això que et demanem la teva col.laboració i que ens ajudis a programar una xerrada informativa al teu centre.

I ÉS PER TOT AIXÒ QUE HEM DE CONVÈNCER A LES COMPANYES I COMPANYS QUE ENS ACOMPANYIN A VOTAR EL DIA 3 DE FEBRER. I QUE VOTIN AMB NOSALTRES CCOO




Fem balanç de la feina feta per CCOO per l’ensenyament públic

Malgrat la situació actual de retrocés en alguns aspectes, hem de recordar que durant els darrers 10 anys s’han aconseguit nous drets individuals i col•lectius. Els acords de referència i de partida per fer balanç són:

● Protocol de negociació, 22 de maig de 2000 (signat per CCOO, USTEC, UGT, CSIF)

- Dotació de PAS a tots els centres i als serveis educatius en un període de tres cursos escolars (de 2000-2001 a 2002-2003).

● Acord de 21 de novembre de 2001 sobre condicions de treball (signat per CCOO, UGT i CSI-CSIF)

A partir d’aquest acord, entre d’altres, es va aconseguir:
- Increment al complement específic general (des de 2002-2004) de 180 euros al mes.
- Increment de 12, 18, 24 i 36 euros/mes per al primer, segon, tercer i quart sexenni.
- Cobrament del complement de tutoria a l’ESO.
- Increment dels complements de càrrecs unipersonals i de coordinació.
- Increment de les gratificacions complementàries per jubilacions voluntàries (LOGSE).
- Reducció de 1/2 jornada per interès particular.
- Substitucions cobertes des del primer dia a primària i a secundària, sempre que la baixa fos de catorze dies o més.
- Nomenament dels i les coordinadores de prevenció de riscos laborals als centres (de forma gradual des del curs 2001-2001 al 2003-2004).

● Protocol de negociació de 18 d’octubre de 2004 (signat per CCOO, UGT i USTEC)

A partir d’aquest protocol, entre d’altres, es va aconseguir:
- Complement de tutoria a educació infantil, primària, batxillerat, FP, ensenyaments artístics, tutories d’aules d’acollida i responsables de les unitats de suport d’educació especial.
- Complement als i les coordinadores de l’equip LIC i als professionals de suport LIC.
- Complement específic per als i les coordinadores de riscos laborals.

● Acord de 17 de novembre de 2005 sobre condicions de treball (signat per CCOO)

Amb aquest acord s’aconsegueixen moltes millores laborals, i només el signa CCOO. Entre altres coses, es va aconseguir:
- Complements per als i les mestres especialistes de música, educació física, llengua estrangera, educació especial, audició i llenguatge, i per a els i les mestres d’educació infantil i primària que no tinguin tutoria.
- Complement de tutoria a les persones substitutes que tinguin una substitució igual o superior a tres mesos.
- Complement per als i les mestres destinats a deficients visuals, centres de recursos de formació de persones adultes i centres de protecció de menors.
- Complement específic per als coordinadors de cicle i lingüístics.
- Augment del complement per als equips directius.
- Increment del complement específic per al personal itinerant.
- Increment de les gratificacions per jubilacions voluntàries previstes a la LOGSE.
- Pagament del mes de juliol als i les substitutes que han treballant durant el curs escolar sis mesos o més.
- Pagament de triennis al personal substitut i interí.
- Pagament de sexennis al personal substitut i interí.
- Nomenaments comarcals.
- Pacte d’estabilitat al professorat interí i substitut fins a l’any 2011.
- Convocatòria d’oposicions; es van aconseguir més de 25.000 places fins a l’any 2011.
- Reducció de dues hores lectives als i les mestres d’infantil i primària.
- Reducció de dues hores lectives al professorat amb 55 anys.
- Increment de tècniques d’educació infantil, amb la finalitat d’arribar a tots els P3 d’educació infantil, d’auxiliars d’educació especial, assessors i assessores LIC, logopedes i fisioterapeutes.

● Acord d’adults d’11 de maig de 200


- Fixa el càlcul de plantilles i les hores lectives del professorat.
- Estableix les hores per càrrecs directius i hores de gestió i coordinació a les CFA i AFAs


● Acord de millores de secundària, signat el 27/09/2006 per CCOO, USTEC i UGT

- S’anuncien les convocatòries de concurs de mèrits per accedir als cossos de catedràtics. S’han ofert unes 4.000 places des de l’any 1997 fins ara.
A Catalunya, des de l’any 1991, no s’havia fet cap altra convocatòria de càtedres.

Acord de convocatòria de càtedres de 31d'octubre de 2007, signat per CCOO, UGT i ASPEPC
- Desenvolupa el punt de càtedres de l'acord de secundària. Tres convocatòries amb un total de 4010 places.
- Estableix un barem de mèrits per cadascuna de les tres convocatòries.
- Possibilita l'increment de 10% de les places per cobrir vacants, jubilacions i resoldre recursos de reposició.
- Negociar una quarta convocatòria al final del procés

● Acord de gener de 2007 de la mesa general de negociació sobre els increments retributius (signat per CCOO)

- La distribució del fons del 0,3% de la massa salarial de 2008 es fa entre els conceptes següents:
▪ Increment de 40 euros al cinquè estadi, amb efectes retroactius des de gener de 2008.
▪ Increment del fons destinat als ajuts a sortides i colònies.
▪ Increment del Fons d’acció social.
▪ Paga extra doble real al desembre de 2009. Any 2010: 14 pagues al 100%.

● Acord de setembre de 2009 
CCOO signa un acord amb el Govern de l’Estat per garantir el manteniment del poder adquisitiu i aturar la congelació salarial dels empleats i empleades públics. És un acord de 3 anys amb clàusula de revisió salarial que garanteix el poder adquisi¬tiu dels salaris dels empleats públics du¬rant el període 2010-2012.
▪ Increment salarial 2010 del 0,3%. Nego¬ciació dels increments dels anys posteriors en la Comissió de Seguiment de l’acord, amb una clàusula que garanteix que, amb efecte des de l’1 de gener de 2012, es percebrà “l’import corresponent a la desviació entre els increments fixats en els pressupostos i l’increment real d’IPC dels anys 2010 i 2011”. Amb efecte des de l’1 de gener de 2013 s’aplicarà la clàusula corresponent a 2012.
▪ Es garanteix la continuïtat de les aportacions als plans de pensions, que en el cas de l’Administració general de l’Estat (caldrà negociar-ho a la resta de comunitats autònomes) serà del 0,3%, 0,5% i 0,7% els propers tres anys.

Tot aquest darrer acord de setembre de 2009 s’ha incomplert!

La crisi. Pla d'ajust pressupostari. La vulneració dels acords sindicals

A partir del 12 de maig de 2010, però, comença una nova etapa en referència als nostres drets laborals. Hi ha un abans i un després, marcat concretament per:
● El Pla d’ajust pressupostari (DOGC 5639 de 31/05/2010), que vulnera els acords sindicals; concretament la disposició addicional cinquena explicita el següent: “Suspensió d’acords. Amb efecte des de l’1 de juny de 2010 se suspenen parcialment tots els acords i pactes sindicals signats en l’àmbit del personal funcionari i estatutari al servei de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, en els termes necessaris per a la correcta aplicació d’aquest decret llei i, concretament, les mesures de caràcter econòmic” i imposa, entre d’altres, les mesures següents:
• La retallada salarial del personal del sector públic en un 5% de mitjana el 2010 (supera el 7% en secundàra) i congelació salarial el 2011 (quedant afectades de manera molt significativa les 2 pagues extres). Aquesta retallada representa una pèrdua neta entre 900 i 1.800 euros per a cada persona entre juny i desembre de 2010 I entre 1.500 € (mínim, al cos de mestres)  i 2.500 € (mínim, al cos de secundària)  de la massa salarial 2011 respecte a la del 2009 (a més del 2,7% de l'IPC i pujada de l'IVA)
• La congelació de les pensions (excepte les mínimes).
• L’eliminació de la jubilació parcial.

CCOO hem presentat un recurs contenciós administratiu en contra de totes aquestes mesures a l’Audiència Nacional que s’ha admès a tràmit el dia 9 de juliol de 2010, i hem convocat la vaga del sector públic del 10 de juny i la vaga general del 29 de setembre.

• La reducció de la inversió pública en 6.045 milions d’euros entre 2010 i 2011. Aquesta mesura suposa per a l’educació:
- Retallada generalitzada de plantilles, a les escoles rurals, als CAEP, als serveis educatius, tot i que augmenta l’alumnat. Actualment hi ha un dèficit de més de 300 professionals.
- Contractes escombraria, de fraccions per a substitucions.
- Eliminació de les hores de reducció als majors de 55 anys.

CCOO hem presentat un recurs contra la resolució que elimina la reducció de les
hores lectives als majors de 55 anys:
- 2005: CCOO signa en solitari l’acord de reducció de 2 hores lectives als majors de 55 anys.
- 2010: el Departament elimina aquesta reducció. CCOO presenta recurs contra la resolució que elimina aquesta reducció i que afecta milers de docents.
- Disminució d’aules d’acollida.
- Proposta d’hores extra.
- Eliminació de les substitucions comarcals.
- Eliminació d’hores de coordinació als instituts.